Jak zrobić własne mydło? Jeśli szukasz dobrego i szybkiego przepisu jak tego dokonać, dobrze trafiłeś! Sprawdź sam jak w prosty sposób tworzyć handmade!
Chyba każdy chciałby pochwalić się posiadaniem własnego mydła w swoim domu. Możesz stworzyć dowolny kształt i zapach, a w dodatku jest to mega EKO! Posiadając umiejętność tworzenia swojego mydła możesz tworzyć piękne prezenty dla swoich bliskich i znajomych. A kto wie może przerodzi się to w Twoją pasję i doskonały pomysł na biznes w duchu handmade. Od osób, które zajęły się tworzeniem mydła usłyszałam: “Podobnie jak robienie na drutach, jest to ćwiczenie medytacyjne i twórcze wyjście. Ale w przeciwieństwie do robienia na drutach, zaledwie kilka wieczorów lub weekendów w pracy przynosi wspaniałe korzyści. A także dostarcza mi mnóstwa gotowych prezentów dla ludzi, których kocham.”
Jeśli uwielbiasz tworzyć i robić rzeczy w domu i takie czynności jak: robienie i utrzymywanie zakwasu, malowanie szafek kuchennych i naprawianie ubrań to dla Ciebie codzienność. Nawet jeśli było to czasochłonne, chyba przyznasz mi rację, że robienie rzeczy samodzielnie, od początku do końca, jest niezmiernie satysfakcjonujące.
NATURALNE MYDŁA:
https://tendsy.pl/?s=myd%C5%82o&post_type=product
Mając tylko kilka narzędzi (z których wielu to starzy przyjaciele w kuchni) i uzbrojeni w zrozumienie, jak to wszystko się łączy. Domowe własne mydło naprawdę nie wydaje się o wiele bardziej ambitne niż niektóre z bardziej ryzykownych projektów piekarniczych, które rozpoczęte przez lata – a rezultaty są tego warte (i wypełnij swój dom pysznymi zapachami, podobnie jak świeżo upieczone smakołyki). Po opracowaniu podstawowej receptury możesz także bawić się kształtami, kolorami, zapachami i dodatkami. To sprawi, że dostosujesz każdą partię i uczynisz ją własną.
Aby stworzyć własne mydło będziesz potrzebował:
Składniki:
- 450 g oleju kokosowego
- 400 g oleju palmowego, najlepiej z odpowiedzialnego źródła
- 600 g oliwy z oliwek, najtańszej, jaką można znaleźć
- 530 g wody destylowanej
- wodorotlenek sodu (ług),
- 7 łyżeczek olejku eterycznego lub olejku zapachowego (opcjonalnie)
Przybory:
- Duże, odporne na ciepło naczynie, takie jak emaliowany garnek na zupę *
- Miarka lub mała miska *
- Naczynie odporne na ciepło, najlepiej z uchwytem, np.: ciężki szklany dzban *
- Silikonowa szpatułka lub inne narzędzie do mieszania *
- Termometr do natychmiastowego odczytu *
- Blender zanurzeniowy *
- Skala, która może mierzyć w gramach
- Forma na mydło lub forma do pieczenia o wymiarach 22 na 30 cm *
- Folia plastikowa (jeśli używasz formy do pieczenia)
- Papier woskowany lub pergamin
- Łyżeczka i dodatkowa miarka (jeśli używasz zapachu)
- Stary ręcznik lub koc
- Ostry, cienki nóż
- Gumowe rękawiczki
- Okulary ochronne
*Żadnych narzędzi, które dotykają ługu NIE należy ponownie używać do gotowania!
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa, ługu i narzędzi do pozyskiwania:
Chociaż proces wytwarzania aby stworzyć własne mydło jest w zasadzie prosty i bezpieczny, należy zachować ostrożność podczas pracy z ługiem. Ług to żrąca sól (nazywana również wodorotlenkiem sodu), która najczęściej występuje w postaci krystalicznej. Jeśli jest niewłaściwie traktowana, może poparzyć skórę i oczy. Aby się chronić, pamiętaj, aby zawsze nosić rękawiczki, okulary ochronne i długie rękawy oraz pracować w dobrze wentylowanym miejscu. Trzymaj twarz z dala od ługu, gdy go mieszasz, i trzymaj z dala od niego zwierzęta i dzieci, gdy stygnie. Ale nie martw się, że mydło jest niebezpieczne. Cały ług zostanie zużyty w procesie zmydlania (reakcja między ługiem a tłuszczem, która sprawia, że mydło i ług jest bezpieczny w użyciu) i żaden nie pozostanie w gotowym produkcie.
Jeśli w ogóle martwisz się pracą z ługiem. Łatwym sposobem na upewnienie się, że w gotowym mydle nie pozostanie, jest użycie trochę więcej tłuszczu niż ilość, która została dokładnie usunięta w procesie zmydlania. Nazywa się to „przetłuszczaniem” i prawie na pewno zostanie uwzględnione w każdym kalkulatorze, wykresie lub innym źródle używanym do opracowywania receptur mydła.
Do produkcji własnego mydła zalecam kupowanie ługu oznaczonego jako „czysty” lub „spożywczy”. Kupowanie go w Internecie, a nie w sklepach. Nie polecam kupowania ługu, który jest specjalnie sprzedawany jako otwieracz do odpływów (jego inne podstawowe zastosowanie) do tego procesu, ponieważ może zawierać również inne składniki. Występuje w różnych formach, małych koralików lub małych płatków; nie ma znaczenia, który wybierzesz dla tego procesu.
Chociaż produkcja na własne mydło staje się opłacalna, jeśli robisz to często. Przygotowanie pierwszej partii może wydawać się inwestycją, ponieważ żadnego z narzędzi nie można ponownie wykorzystać do gotowania (jest to dobry powód, aby robić własne mydło w kółko). Oleje do produkcji mydła można kupić w wiekszych workach, co znacznie obniży koszty, jeśli produkujesz więcej niż jedną partię.
Jak zrobić własne mydło w domu:
Wymieszać ług
Załóż gumowe rękawice i okulary ochronne i ustaw w bardzo dobrze wentylowanym miejscu, na przykład obok otwartego okna. Jeśli masz dostęp do zewnątrz, zrób ten krok tam. Użyj wagi i miarki, aby ostrożnie zważyć 201 gramów wodorotlenku sodu i odłóż na bok. Następnie odważ 530 g wody destylowanej do szklanego dzbanka lub innego wytrzymałego, odpornego na ciepło naczynia. Teraz ostrożnie wlej wodorotlenek sodu do dzbana z wodą i mieszaj tak długo, aby upewnić się, że wszystko się rozpuści. To powoduje reakcję chemiczną, która podgrzewa wodę do prawie 100°C i na początku wytwarza silne opary. Pracuj więc szybko i zachowaj szczególną ostrożność – staraj się wstrzymywać oddech podczas mieszania. (Uwaga dotycząca bezpieczeństwa: Zawsze pracuj w tej kolejności i dodawaj ług do wody. Nigdy nie dodawaj wody do ługu, ponieważ może to spowodować rozpryskiwanie się gorącego roztworu ługu lub nawet wybuch).
Ług musi teraz ostygnąć do poniżej 40°C. Możesz umieść swój na balkonie lub tarasie aby przyspieszyć ten proces. W zależności od tego, jak zimno jest na zewnątrz, ług może potrzebować od 30 do 90 minut, aby ostygnąć.
Przygotuj foremkę i odmierz zapach
Jeśli używasz drewnianej formy do bochenka lub formy do pieczenia, ostrożnie wyłóż wnętrze woskowanym papierem lub pergaminem, aby później łatwiej było wyjąć mydło. Często używam taśmy maskującej, aby utrzymać wszystko na miejscu. Jeśli używasz silikonowej formy, możesz pominąć ten krok.
Jeśli podoba Ci się prostota zwykłych prostokątnych kostek mydła i myślisz, że zrobisz więcej niż kilka partii mydła, posiadanie drewnianej foremki na bochenek, sprawia, że proces jest łatwy i spójny. Inne opcje obejmują formy silikonowe i plastikowe z PVC, które są dostępne w wielu kształtach i wzorach. Jeśli nie jesteś jeszcze gotowy do zainwestowania. Patelnia do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm również powinna działać dobrze w przypadku tego przepisu.
Teraz jest również dobry moment na odmierzenie olejków eterycznych do dodatkowej miarki, aby ułatwić ich późniejsze dodanie. Mieszanie zapachów jest prawdopodobnie jedną z najfajniejszych części robienia mydła. Do tej porcji użyj 5 łyżeczek olejku pomarańczowego i 2 z drzewa sandałowego. Syntetyczne olejki zapachowe również działają dobrze i są na ogół tańsze niż czyste olejki eteryczne. Mieszanie zapachów jest podobne do mieszania przypraw i innych składników podczas eksperymentowania z gotowaniem potrawy – oto wspaniały zestaw wskazówek, jak bawić się mieszaniem olejków zapachowych. Możesz także zdecydować się na zrobienie mydła bezzapachowego (jeśli jesteś bardzo wrażliwy na zapachy i perfumy) i po prostu pozostawić ten składnik na zewnątrz.
Rozpuść i wymieszaj oleje
Teraz możesz przygotować mieszankę olejków, do których dodasz ług. Jeśli używasz olejów, które są stałe w temperaturze pokojowej, takich jak olej kokosowy i palmowy jak w tym przepisie, najpierw musisz je stopić, aby można je było wlać, umieszczając pojemnik w rondlu z gotującą się wodą lub topiąc je w kuchence mikrofalowej.
Gdy oleje będą w stanie ciekłym, umieść duży garnek na wadze i zważ (lub ponownie zważ, jeśli już to zrobiłeś) każdy olej, aby uzyskać precyzję. Wymieszaj wszystko razem, a następnie sprawdź temperaturę termometrem odpornym na ciepło. W następnym kroku oleje muszą mieć temperaturę od 25 do 40°C. Często stwierdzaj czy są już w odpowiednim zakresie od stopienia, ale jeśli nie, umieść garnek na kuchence na małym ogniu, aż oleje osiągną odpowiednią temperaturę i odstaw do ostygnięcia.
Zmiksuj i wlej mydło
Kiedy zarówno ług, jak i mieszanka olejów mają temperaturę od 25 do 40°C, jesteś gotowy do mieszania. Po wyjęciu garnka z ognia na podstawkę lub powierzchnię bezpieczną dla ciepła. Załóż z powrotem rękawiczki i okulary ochronne i ostrożnie wlej ług do garnka z oliwą. Zaczną ze sobą reagować, powodując mętnienie mieszaniny. Rozpocznij miksowanie za pomocą blendera zanurzeniowego, a przez następne 3 do 5 minut zobaczysz, że mieszanina stanie się gęstsza i bardziej nieprzezroczysta. Twoim celem jest mikstura o konsystencji rzadkiego budyniu. Jeśli podniesiesz blender i pozwolisz, aby kilka kropli spadło na powierzchnię mikstury, powinieneś zobaczyć, jak pozostawiają widoczny wzór, zwany „śladem”, zanim opadną z powrotem.
Gdy mieszanina mydła osiągnie śladowe ilości, wmieszaj olejek zapachowy, jeśli jest używany, aż do wymieszania. Ostrożnie wlej gotową mieszankę do wyłożonej mydłem foremki i przykryj pokrywką (lub folią, jeśli forma nie ma pokrywki). Upewnij się, że trzymasz go poziomo. Zawiń całość w ręcznik lub koc, aby go zaizolować i pozostaw na 24 godziny w przewiewnym miejscu, na przykład na półce.
Ta metoda, której używam do robienia mydła, nazywa się procesem na zimno, gdzie nie jest używane dodatkowe ciepło, aby ułatwić lub przyspieszyć proces zmydlania. Z drugiej strony, proces na gorąco wykorzystuje zewnętrzne źródło ciepła, aby go przyspieszyć. Chociaż utwardzanie mydeł na zimno trwa dłużej (następny etap, poniżej), wybór jednego lub drugiego jest całkowicie osobisty.
Wytnij i utwardź mydło
Kiedy zegar wskazuje, że 24 godziny minęły (nie spiesz się), mydło jest gotowe do usunięcia; wiele drewnianych foremek do bochenków ma odchylane boki lub zdejmowane dno, aby ułatwić ten proces. Jeśli używasz formy do pieczenia, może być konieczne użycie noża, aby podważyć bochenek mydła. Pokrój bochenek w paski ostrym nożem.
Oczywiście nie chcesz, aby mydło kruszyło się podczas krojenia. Producenci mydła mają przeróżne pomysły na to, jakich narzędzi użyć do cięcia mydła. Niektórzy używają strun do gitary, inni używają noży rzeźniczych. Jeszcze inni wybierają specjalistyczne narzędzia. Niektórzy majsterkowicze wytwarzają nawet własne instrumenty. Używam linijki i przed cięciem nacinam górę bochenka ostrym nożem, aby upewnić się, że wszystko pozostaje proste i równe. Lubię hojne batony, więc kroję je na grubość około 2,5 cm.
Twoja praca jest już wykonana, ale batoniki muszą utwardzać się przez 4 do 6 tygodni. Zanim zostaną użyte. Tym razem woda w kostkach całkowicie odparuje, co daje twardsze i łagodniejsze mydło. Pozostaw mydło do utwardzenia na papierowej torbie lub kratce do pieczenia w tym samym przewiewnym miejscu. Jeśli używasz torby papierowej, obróć pręty raz lub dwa w czasie utwardzania, aby upewnić się, że wszystkie strony są jednakowo wystawione na działanie powietrza.
Sprzątanie:
Dzban, miarkę i szpatułkę wystarczy dokładnie wypłukać wodą. Garnek z resztkami surowego mydła zwykle wycieram najpierw ręcznikiem papierowym, a następnie myję wodą z płynem do naczyń. Używaj wszelkich narzędzi, które dotknęły ługu, tylko do produkcji mydła. Przechowuj je z dala od kuchni, najlepiej na półce oddzielonej od innych powszechnie używanych narzędzi kuchennych, aby uniknąć pomyłki.
Tworzenie własnych przepisów:
Ten przepis to tylko jedna z praktycznie nieskończonych kombinacji i proporcji tłuszczów, ługu i innych składników, z których można zrobić mydło. Wiele radości z robienia mydła polega na odkrywaniu nowych przepisów i sprawdzaniu, co się stanie. Niektóre z moich ulubionych kombinacji to pomarańcza i drzewo sandałowe z makiem, lawendą i szałwią z suszonymi kwiatami lawendy oraz drewnem rozmarynu i cedru z suszonym tymiankiem.
Możesz także zmienić proporcje i rodzaje tłuszczu, aby zrobić mydło o innych właściwościach. A także użyć płynów innych niż woda (np.: mleko). Wykresy olejów i kalkulatory ługu online mogą pomóc w ukończeniu przepisu.