Deska do krojenia – krótki przewodnik jaką wybrać Zostaw komentarz

Drewniana deska do krojenia to przedmiot codziennego użytku przy której codziennie spędzasz kilka minut. Nawet jeśli to tylko, powiedzmy, 5-10 minut, ten czas naprawdę sumuje się w ciągu tygodni. Zasługujesz na to, aby spędzić ten czas przy cięszącej oko a zarazem solidnej drewnianej desce do krojenia. Na pierwszy rzut oka jest to prosty przedmiot. Przy wyborze deski do krojenia należy wziąć jednak pod uwagę wiele czynników. Niewłaściwe użycie może sprawić, że będzie stwarzała niebezpieczeństwo przy jej używaniu lub będzie jednym z najbardziej obciążonych bakteriami przedmiotów w kuchni.

Deska do krojenia wykonana z klejonki jesionowej by WOODENLY
Rys. 1 Deska do krojenia sztorcowa. Autor: WOODENLY

Rzeczy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze deski do krojenia?

Ok, mam zamiar kupić deskę tylko którą wybrać? Jaka deska do krojenia jest najlepsza oraz na co zwracać uwagę przy zakupie? Poniżej przedstawimy kilka rzeczy na które warto zwrócić uwagę.

  • Jaki gatunek drewna jest przyjazny dla noża? Pamiętaj, że im twardsza powierzchnia deski, tym bardziej tępi nóż z biegiem czasu. Najlepsze drewno na deski do krojenia z rodzimych gatunków to dąb, jesion, orzech i buk. Mniej popularne deski co nie oznacza, że gorsze jakość gatunku są wykonywane z drzew owocowych. Drewno z tych gatunków drzew jest zarówno masywne, trwałe jak i odpowiednio twarde. Jeżeli chodzi o gatunki drzew egzotycznych to najlepsze są bambus, heban czy kokos. Nie polecane są deski ze zbyt miękkiego drewna takie jak sosna, brzoza.
  • Czy łatwo się czyści? Zwróć uwagę czy wykonana deska nie ma szczelin oraz jak jest zrobiona, im więcej nierównych powierzchni tym trudniej się czyści a w niedomytych miejscach będą się rodziły bakterie. Jeżeli deska jest z litego drewna zwróć uwagę aby nie miało sęków oraz zadziorów. Przy wyborze deski która wykonana jest ze sklejki zwróć uwagę na odpowiedni staranne wykonanie.
  • Czy jest dość masywna? Masywna i solidna deska do krojenia to podstawa, podczas krojenia musi być stabilna i nie latać na boki ponieważ może się to źle skończyć.
  • Jaka jest trwałość? Trwałość deski składa się z gatunku drewna oraz jak została wykonana. Najtrwalsze deski to te wykonane z najtwardszych gatunków drewna. Nie polecane są wyroby z drzew iglastych pomimo że są one tanie to nie są one zbyt trwałe.
  • Jaki rozmiar? Rozmiar deski do krojenia i jego wybrów zależą od tego co przeważnie kroimy, warto jednak kupić nieco większy rozmiar poniważ zawsze możemy pokroić mniejsze porcje zaś na małej deseczce już nie koniecznie.
  • Jak jest cena? To zależy od rozmiaru i od kunsztu wykonania, bardzo dobrą dużą deskę do krojenia możemy już dostać w granicach 200-300zł, te mniejsze deski to cena około 100-150zł cena na dzień 01.11.2021 r

Deska do krojenia z jednego kawałka drewna vs. klejonka

Zarówno deski wykonane z litego drewna jak i z klejonki mają swoje wady i zalety. Mówiąc wprost, klejonka jest bardziej wytrzymalsza niż lita deska z pojedynczego drewna. Zaletą klejonki jest to, że nie ulega wyginaniu oraz wypaczeniu z biegiem czasu. Odpowiednio zabezpieczona poradzi sobie z wilgocią. Deska do krojenia z jednego kawałka drewna poza walorami estetycznymi jakie niewątpliwie posiada to odbiega wytrzymałością od desek klejonkowych.

Deska do krojenia z jednego kawałka wykonana z drewna orzechowego.
Rys. 2 Deska do krojenia z jednego kawałka drewna orzechowego.

Inne wskazówki, które pomogą Ci w wyborze odpowiedniej dla siebie deski do krojenia

  • Używaj wielu desek: Wyznacz różne deski do krojenia dla określonych produktów spożywczych, jeśli obawiasz się zanieczyszczenia innymi typami potraw.
  • Różne rozmiary do różnych prac: Jeśli dużo gotujesz, miej pod ręką deski do krojenia w różnych rozmiarach: małą do szybkich prac, takich jak krojenie sera lub owoców, i dużą do krojenia na większych rzeczy, takie jak kurczak. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej miejsca musisz popracować, tym szybciej pójdzie twoje przygotowanie.
  • Nóżki antypoślizgowe: Nóżki antypoślizgowe na spodzie deski do krojenia zapobiegają jej przesuwaniu się. Jeżeli ich nie masz ok, zawsze możesz położyć wilgotny ręcznik papierowy pod deską aby była bardziej stabilna podczas krojenia.
  • Dla wysokich ludzi: Jeśli jesteś wysoki, kup grubą deskę do krojenia. Zwiększa to powierzchnię roboczą, dzięki czemu nie musisz się tak bardzo pochylać. Chodzi o ergonomię i może mieć duży wpływ na Twój komfort w pomieszczeniu o nazwie kuchnia!
  • Dla niskich ludzi: I odwrotnie, jeśli jesteś niski, użyj niezbyt grubej deski do krojenia.
  • Rowki na sok: Masz dość płynów kapiących na blat? Poszukaj deski do krojenia z rowkiem na ciecz. Jest to rowek na obwodzie deski, w którym zbiera się płyn podczas krojenia bardzo soczystych owoców lub warzyw, takich jak pomidory lub arbuzy, lub krojenia gorącego gotowanego mięsa. Rowek na płyn, który jest płytki lub węższy, nie wytrzyma zbyt wiele i jest głównie kosmetyczny.
  • Unikaj uchwytów: Deski do krojenia z wyciętymi w nich uchwytami mogą być lekkim utrapieniem. Tak, przydają się do szybkiego chwytania lub wieszania, ale podczas krojenia kawałki jedzenia mogą wpaść w zakamrki. Ponieważ nie możesz użyć tego obszaru jako powierzchni do krojenia, uchwyt zasadniczo nie jest elementem porządanym do umieszczenia na desce.
  • Materiały do krojenia, których należy unikać: Pomimo, że opisujemy deski drewniane to stawnowczo nie polecamy deski do krojenia ze szkła, marmuru, granitu lub Corianu. Powierzchnie są bardzo twarde i sprawią, że nóż się szybko stępi.

Podsumowując

Deski do krojenia są jak noże: każdy znajdzie coś dla siebie. W profesjonalnych kuchniach używa się plastiku oznaczonego kolorami. My jednak stawiamy na rękodzieło w drewnie lub bambusie. Uniwersalne narzędzie jest nie tylko na pokaz – deski do krojenia chronią Twoje noże i utrzymują blaty w czystości. Więc jeśli chodzi o wybór tego, co jest dla Ciebie odpowiednie, możesz mieć pewność, że masz opcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.